W roku szkolnym 2019/2020 w naszej szkole rozpoczęło swoją działalność koło kulinarne. Prowadzi je wychowawca świetlicy: pani Anna Giermak-Grodzińska. Uczestnikami tego niebywałego przedsięwzięcia są uczniowie klas I-III. Program koła uwzględnia najważniejsze zagadnienia z zakresu organizacji i zasad zdrowego odżywiania się. Głównym jego założeniem jest rozwijanie zainteresowań uczniów sztuką kulinarną, przygotowaniem potraw smacznych i przede wszystkim zdrowych.
W czasie zajęć poruszane są także takie tematy jak: wartości odżywcze warzyw i owoców, produktów spożywczych, zdrowe przekąski, dania główne i desery. Zajęcia w radosnej atmosferze odbywają się w każdą środę. W czasie jednogodzinnych zajęć poprzez zabawę, dzieci dowiadują wielu ciekawych rzeczy. Rozpoznają składniki, uczą się je ze sobą łączyć, wspólnie pracują przy tworzeniu efektu ostatecznego. Ważną rolę odgrywają czapki „MAŁEGO KUCHARZA”, które towarzyszą uczniom od początku zajęć.
Dzieci zdobywają umiejętności przydatne im w życiu codziennym. Dzięki tym zajęciom uczniowie się integrują, uczą współpracy i współdziałania. Zajęcia kulinarne są bardzo lubiane przez naszych małych kuchcików, także ze względu na możliwość konsumpcji wykonywanych potraw.